Przedstawione doświadczenia
naukowe wyjaśnia ją tajemnicę niektórych na pozór dziwnych i nienaturalnych pokażą
one, że kuchnia to doskonały warsztat pracy, w którym można odkryć tajniki
nauki.
Całe jajko w butelce (1)
Na kilka dni
przed za demonstrowaniem sztuczki należy jajko włożyć do mocnego
octu, w
którym skorupka zupełnie zmięknie, po czym uciskając delikatnie skorupkę należy
wsunąć jajko
przez szyjkę do karafki (butelki z szeroką szyjką). Pozostaje jeszcze dokonać
ponownego utwardzenia skorupy. W tym celu należy wlać do butelki bardzo
rozcieńczony roztwór sody w wodzie. Trzeba tak często zmieniać roztwór, dopóki
skorupka nie stwardnieje.
2CH3COOH
+ CaCO3→ (CH3COO)2Ca + CO2+ H2O

Całe jajko w butelce (2)
Do
eksperymentu należy przygotować butelkę z szeroką szyjką, oraz ugotowane na twardo
jajka i zapałki. Trzeba upewnić się, że jajko jest szersze niż otwór butelki.
Po czym podpalić zapałkę, wrzucić ją do butelki i postawić na niej jajko. Jajko
zostanie wessane do środka. Ogień z zapałki podgrzewa powietrze w butelce,
przez co cząsteczki gazów oddalają się od siebie. Kiedy płomień gaśnie,
cząsteczki w powietrzu schładzają się i zbliżają do siebie. Powietrze z zewnątrz
wdarłoby się teraz do butelki, jednak na jego drodze stoi jajko. Ciśnienie
powietrza na zewnątrz jest, bowiem tak wysokie, że wepchnie jajko do środka
butelki.
![]() |
Niewidoczny list (1)
Niewidoczne
pismo otrzymuje się pisząc na grubszym papierze stalówką maczaną w occie. Po
wyschnięciu kartki pismo jest niewidoczne dla naszego oka. Można je wywołać trzymając
kartkę nad płomykiem świecy. W miejscach zwilżanych octem celuloza zostaje przekształcona w acetylocelulozę o niższej temperaturze spalania. I tak
ciepło dostarczane przez płomyk świecy powoduje tu najpierw zaczernienie liter.
Niewidoczny list (2)
Do
eksperymentu potrzebna jest cytryna, kartka białego papieru oraz żelazko.
Należy
kolor
ciemnieje. W miejscu gdzie działa sok z cytryny, odbywa się to szybciej.
Lampa lawa
Przed
eksperymentem należy przygotować przezroczystą plastikową butelkę ze szczelną
nakrętką, pipetkę, olej kuchenny, barwnik spożywczy (może być również atrament)
oraz sól.
Do butelki
nalewa się wody (do dwóch trzecich objętości) i kilka kropel barwnika. Do tak
przygotowanego roztworu dodaje się olej, tak by utworzyła się warstwa na
powierzchni wody i posypuje się go kilkoma szczyptami soli. Dodanie większej ilości
soli wydłuż a trwanie eksperymentu. W trakcie doświadczenia woda i olej nie
mieszają się. Cząsteczki wody zbudowane są z jeszcze mniejszych ciał, czyli
atomów. Wszystkie atomy mają ładunek elektryczny, który może być dodatni,
ujemny lub obojętny. Jedna część molekuły wody ma przeważający ładunek dodatni,
a druga ujemny. Takie cząsteczki, zwane polarnymi, lubią trzymać się razem.
Molekuły oleju są zupełnie inne. Ich ładunki elektryczne są rozłożone dość
równo. To są cząsteczki niepolarne. Kiedy próbuje się zmieszać jeden typ
molekuł z drugim, polarne cząsteczki wody tak mocno trzymają się razem, że
wypychają olej na powierzchnię. Gdy dosyp uje się soli, spada ona na dno, ciągnąc
za sobą smugi oleju. Dzieje się tak, ponieważ sól ma większą gęstość od wody. W
czasie, gdy sól zdąży rozpuścić się w wodzie, olej powróci na powierzchnię.
Do wykonania
doświadczenia należy przygotować przezroczystą butelkę, sodę oczyszczoną, ocet
oraz kolorowy balonik. Sodę wsypuje się do butelki. Im więcej sody wsypie się
do butelki, tym bardziej widoczny efekt eksperymentu. Następnie wlewa się ocet
i nakłada na szyjkę butelki balonik. W trakcie doświadczenia między sodą oczyszczoną
a octem zachodzi reakcja, podczas której wydziela się dwutlenek węgla, dzięki
czemu balonik się pompuje:
NaHCO3+ CH3COOH→ CH3COONa+
H2O + CO2
Jeżeli
objętość balonika jest za mała, wówczas pod wpływem nadmiaru gazu pęka.
Gazowana fontanna
Do doświadczenia
potrzebne jest opakowanie mentosów oraz butelka niesłodzonego (dietetycznego) gazowanego
napoju. Należy też przygotować plastikowy pojemnik lub
miskę, gdyż
tworząca się fontanna z napoju może pozostawić wokół plamy. Otwartą butelkę z napojem
stawia się w plastikowym pojemniku, po czym wkłada się mentosy w papierowy
rulon i wrzuca wszystkie naraz do butelki. Obserwuje się intensywną fontannę. Do
gazowanych napojów jest wtłaczany dwutlenek węgla pod wysokim ciśnieniem. Cząsteczki
wody silnie się przyciągają i gromadzą się otaczając bąbelki gazu. Ponieważ napięcie
powierzchniowe jest bardzo silne, większość gazu pozostaje zawieszona w cieczy i
nie może się rozprzestrzenić. Natomiast w skład mentosów wchodzi guma arabska
(sok z afrykańskiego drzewa). Proteiny w gumie arabskiej przełamują napięcie
powierzchniowe cząsteczek wody po czym uwalniają dwutlenek węgla. Ponieważ gaz
jest uwalniany z dużą szybkością, „zabiera” on ze sobą dużą część zawartości
butelki.

Woda gazowana (oranżada)
Przygotować
należy szklankę wody, sodę oczyszczoną w proszku oraz 10% ocet. Do wody wsypuje
się sodę. Następnie do powstałego w ten sposób roztworu dodaje się kilka kropel
octu. Obserwuje się wydzielanie się pęcherzyków gazu z otrzymanego roztworu. W
wynik u reakcji roztworu sody oczyszczonej z roztworem octu wydzielił się
dwutlenek węgla, co przedstawia poniższa reakcja:
NaHCO3+
CH3COOH→ CH3COONa+ H2O + CO2
Bomba pianowa
Do wykonania
doświadczenia potrzebna jest soda oczyszczona, kwasek cytrynowy w proszku,
woda, mydło w płynie oraz słoik z zakrętką. Wsypuje się torebkę sody oczyszczonej
i 2 torebki kwasku cytrynowego do słoika, następnie wlewa się na to mydło w
płynie, a potem ostrożnie wodę, tak aby nie miała kontaktu z sodą i kwaskiem. Kolejnym
zadaniem jest wykonanie małego otworu w zakrętce, zakręcenie słoika i potrząsanie
nim zatykając otwór palcem. Podczas potrząsania słoika, składniki mieszają się.
Powstaje dwutlenek węgla, który powoduje „eksplozję piany” po zdjęciu palca z otworu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz