poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Pachnące truskawki :-)




 

 Truskawki, pyszne, słodkie i pachnące.

A czy wiecie co tworzy taki cudowny zapach truskawki? Za to oczywiście odpowiedzialna jest chemia...

  • Maślan metylu (owocowy, estrowy, zielony)
  • Maślan etylu ( owocowy, estrowy, słodki (ananasowy))
  • Kapronian metylu ( owocowy, estrowy
  • Maślan butylu (owocowy, ananasowy)
  • Kapronian etylu ( owocowy, estrowy, zielone jabłuszko)
  • Maślan 3-metylbutylu (owocowy)
  • Octan heksylu (jabłkowy, wiśniowy, kwiatowy, słodki)
  • Octan heksenylu ( owocowy, zielony)
  • Antranilan metylu ( owocowy, winogronowy, poziomkowy)
  • Lonalool ( kwiatowy, słodki)
  • Octan myrtenylu ( ziołowy, przyjemny, świeży, słodki)
  • Damascenon( jabłkowy, słodki, różany)
  • Nerolidol ( różany, jabłkowy, zielony)
  • Dekalakton ( kokosowy, brzoskwiniowy)
  • Undekalakton ( śmietankowy, brzoskwiniowy, tłuszczowy)
  • Benzaldehyd ( migdałowy, aromatyczny, słodki)
  • Undekanon ( cytrusowy, różany, irysowy)
  • Kwas heksanowy (nieprzyjemny, kozi)


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz