piątek, 9 sierpnia 2013

Remedium na komary

komary 


Jedną z przeszkód, która nie pozwala nam w pełni cieszyć się latem są niewątpliwie mali, brzęczący krwiopijcy - KOMARY!!! Podstawową ochroną jest długie ubranie, jednak nie sposób nosić długie rękawy, gdy na zewnątrz panują wręcz afrykańskie upały? :-) 


To co w nas tak chętnie przyciąga komary to wydalany wraz z wydychanym powietrzem dwutlenek węgla CO2
Ilość wydalanego dwutlenku węgla wzrasta w trakcie wysiłku fizycznego czy w podwyższonej temperaturze otoczenia. 

Dziś opowiem WAM jak wykorzystując obecne w każdym domu składniki przygotować skuteczny środek odstraszający i "oszukujący: komary.

Przygotujemy mieszaninę, która będzie źródłem dwutlenku węgla, będzie on się wydzielał w większej ilości niż ten wydalany przez człowieka a więc to do niego będą lgneły wszystkie komary.

Do przygotowania mieszaniny potrzebujemy:
1 szklanka ciepłej wody
1/4 szklanki cukru (ok. 10 łyżeczek)
1 gram drożdży
1 pusta butelka o pojemności 2 litrów

 

Etapy przygotowania:
1. Przetnij butelkę plastikową w połowie jej wysokości.
2. Cukier rozpuść w szklance ciepłej wody. Zostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu przelej sporządzony roztwór do dolnej części butelki.
3. Dodaj drożdże.
4. Umieść część w kształcie lejka do góry dnem,  w drugiej połowie butelki, przyklejając je do siebie, jeśli jest to konieczne.
5. Butelkę owiń czymś czarnym, pozostawiając górę odkrytą i umieść w miejscu, z dala od miejsca przebywania. 
                         
http://img.sadistic.pl/pics/315791d11cfb.jpg
Ustawienie butelki krok po kroku.

Taka mieszanina będzie wydzielała dwutlenek węgla nawet przez dwa tygodnie a my będziemy mogli cieszyć się spokojem :-)

Wytłumaczenie chemiczne:
Po dodaniu drożdży do sporządzonego roztworu glukozy zachodzi reakcja oddychania beztlenowego, tzw. fermentacja. Oznacza to, że węglowodany (w tym wypadku glukoza) rozkładają się pod wpływem enzymu wydzielanego przez drożdże. 

Przebiegająca reakcja:  CH₁₂O → 2CHOH + 2CO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz