niedziela, 11 sierpnia 2013

Jak pozbyć się zapachu ryb?

Ryby to pełnowartościowe żyjątka chroniące przed chorobami krążenia czy miażdżycą. Zawierają nienasycone kwasy omega 3, które sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą procesy zapalne.



Tak, tak to wszystko pewnie już słyszałaś niejeden raz, ale....



Pomimo, że są tak zdrowe jest jedna rzecz, która odstrasza nas od spożywania ich... Nieprzyjemny zapach jaki zostawiają na naczyniach.
Ale chemik doskonale wie jak sobie z nim poradzić :-)

Otóż naczynia po rybach myjemy w ZIMNEJ wodzie?
Dlaczego?
Charakterystyczna woń rybiego mięsa to woń metyloaminy (CH3NH2). Związek ten jest lepiej rozpuszczalny w zimnej wodzie niż w ciepłej, a więc to właśnie w zimnej wodzie należy myć naczynia po rybach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz