piątek, 12 kwietnia 2013

CZEKOLADA!



Dziś Światowy Dzień Czekolady! Kto z nas jej nie jada? I komu nie zwiększa się produkcja śliny na sam widok a nawet myśl o niej?! :-)


Gorzka, mleczna, biała, z bakaliami, orzechami, karmelem, likierem, deserowa itd.... Jednym tchem jesteśmy w stanie wymienić co najmniej kilka rodzajów czekolady!!
Dyrektywa 2000/36/WE czekoladę definiuje jako "wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej".
Ze względu na to, że jest to blog poświęcony otaczającemu nas chemicznemu światu, postanowiłam przedstawić Wam kilka chemicznych ciekawostek o czekoladzie. Zapraszam do lektury:

1) Czekolada zawiera substancję o działaniu psychoaktywnym. Zaliczyć do nich należy:
  • kofeinę - ta sama substancja chemiczna, jaka obecna jest w kawie, osobny post o kofeinie znajdziecie tu
  • teobraminę - substancje, która wywołuje uzależnienie od czwkolady, UWAGA! im większa zawartość kakao w czekoladzie tym większa zawartość teobraminy a co za tym idzie większy efekt uzależniający
  • fenyloetyloaminę -substancje ta potrafi wywołać syndrom biegacza, który objawia się poprawą nastroju, zwiększeniem wytrzymałości i odporności na ból. Wydzielanie tej substancji odpowiedzialne jest również za szczytowanie podczas stosunku.
    Wzór strukturalny tego związku możecie zobaczyć obok.
2) Czekolada uznawana jest za afrodyzjak
3) Czekolada znana jest od 2,8 tys. lat.


Smakujmy dziś ten pyszny deser, do picia  i do jedzenia!!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz