Jedną z przeszkód,
która nie pozwala nam w pełni cieszyć się latem są niewątpliwie mali, brzęczący
krwiopijcy - KOMARY!!! Podstawową ochroną jest długie ubranie, jednak nie
sposób nosić długie rękawy, gdy na zewnątrz panują wręcz afrykańskie upały? :-)
To co w nas tak chętnie
przyciąga komary to wydalany wraz z wydychanym powietrzem dwutlenek węgla CO2
Ilość wydalanego
dwutlenku węgla wzrasta w trakcie wysiłku fizycznego czy w podwyższonej
temperaturze otoczenia.
Dziś opowiem WAM jak
wykorzystując obecne w każdym domu składniki przygotować skuteczny środek
odstraszający i "oszukujący: komary.
Przygotujemy
mieszaninę, która będzie źródłem dwutlenku węgla, będzie on się wydzielał w
większej ilości niż ten wydalany przez człowieka a więc to do niego będą lgneły
wszystkie komary.
Do przygotowania
mieszaniny potrzebujemy:
1
szklanka ciepłej wody
1/4
szklanki cukru (ok. 10 łyżeczek)
1
gram drożdży
1
pusta butelka o pojemności 2 litrów
Etapy przygotowania:
1. Przetnij butelkę
plastikową w połowie jej wysokości.
2. Cukier rozpuść w
szklance ciepłej wody. Zostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu przelej
sporządzony roztwór do dolnej części butelki.
3. Dodaj drożdże.
4. Umieść część w
kształcie lejka do góry dnem, w
drugiej połowie butelki, przyklejając je do siebie, jeśli jest to konieczne.
5. Butelkę owiń czymś
czarnym, pozostawiając górę odkrytą i umieść w miejscu, z dala od miejsca
przebywania.
Taka mieszanina będzie
wydzielała dwutlenek węgla nawet przez dwa tygodnie a my będziemy mogli cieszyć
się spokojem :-)
Wytłumaczenie
chemiczne:
Po dodaniu drożdży do
sporządzonego roztworu glukozy zachodzi reakcja oddychania beztlenowego, tzw.
fermentacja. Oznacza to, że węglowodany (w tym wypadku glukoza) rozkładają się
pod wpływem enzymu wydzielanego przez drożdże.
Przebiegająca
reakcja: C₆H₁₂O₆ → 2C₂H₅OH + 2CO₂
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz