Truskawki, pyszne, słodkie i pachnące.
A czy wiecie co tworzy taki cudowny zapach truskawki? Za to oczywiście odpowiedzialna jest chemia...
- Maślan metylu (owocowy, estrowy, zielony)
- Maślan etylu ( owocowy, estrowy, słodki (ananasowy))
- Kapronian metylu ( owocowy, estrowy
- Maślan butylu (owocowy, ananasowy)
- Kapronian etylu ( owocowy, estrowy, zielone jabłuszko)
- Maślan 3-metylbutylu (owocowy)
- Octan heksylu (jabłkowy, wiśniowy, kwiatowy, słodki)
- Octan heksenylu ( owocowy, zielony)
- Antranilan metylu ( owocowy, winogronowy, poziomkowy)
- Lonalool ( kwiatowy, słodki)
- Octan myrtenylu ( ziołowy, przyjemny, świeży, słodki)
- Damascenon( jabłkowy, słodki, różany)
- Nerolidol ( różany, jabłkowy, zielony)
- Dekalakton ( kokosowy, brzoskwiniowy)
- Undekalakton ( śmietankowy, brzoskwiniowy, tłuszczowy)
- Benzaldehyd ( migdałowy, aromatyczny, słodki)
- Undekanon ( cytrusowy, różany, irysowy)
- Kwas heksanowy (nieprzyjemny, kozi)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz