poniedziałek, 30 czerwca 2014

Skorupiaki a uroda?


Co wspólnego mogą mieć pleśnie i skorupiaki z zachowaniem zdrowia, pięknym wyglądem czy dbaniem o środowisko? 


Każdy chemik bez zastanowienia odpowie, że związane to być musi z jakimś związkiem chemicznym. Owszem. Tą substancją jest CHITOZAN. Nazywany często niezwykłym polimerem. Łączy on w sobie szereg właściwości chemicznych, które powodują, że jest tak chętnie stosowany. Kosmetyka, medycyna, weterynaria czy ochrona środowiska to tylko niektóre z dziedzin. Chitozan należy do związków organicznych, jest polisacharydem, wytwarzanym z chityny w procesie deacetylacji.

Struktura chitozanu

Właściwości:

  • biozgodność - nie powoduje szkodliwych zmian w organizmie
  • bioaktywność - współdziała z komórkami ciała w sposób przyjazny
  • biodegradowalność - ulega naturalnym procesom rozkładu, nie wytwarza jednocześnie ubocznych produktów reakcji
  • właściwości błono- i włóknotwórcze - odnawianie błon komórkowych, polepszenie stanu skóry, wygładzenie, napięcie
  • zdolność wiązania w jego strukturze metali toksycznych i ciężkich - odtruwanie organizmu, detoksykacja

Zastosowanie w kosmetykach:

Chitozan znalazł również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Najczęściej stosowany jest pod postacią serum, balsamów, olejków do opalania czy maseczek. Stosowane na skórę preparaty zawierające chitozan tworzą warstwy ochronno-nawilżające tzw. film, zabezpieczający przed działaniem czynników zewnętrznych tj. mróz, wiatr czy promieniowanie UV. Chitozan przyczynia się także do uelastycznienia naskórka, jednocześnie wiążąc substancje, które mają niekorzystny wpływ na skórę. Jego właściwości antybakteryjne wykorzystano stosując go w szamponach, kremach ochronnych i lakierach do włosów. Obecnie przeprowadzane są prace w których poszukuje się nowych aplikacji chitozanu. Prowadzone są również badania nad preparatami zawierającymi chitozan, przeznaczonych do: kuracji przeciwtrądzikowych, zmniejszających elektryzowanie się włosów jednocześnie zwiększających sprężystość i miękkość.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz