piątek, 11 lipca 2014
Konserwanty
Mianem konserwantów określa się szereg związków chemicznych, które stanowią dodatek do pożywienia, kosmetyków i innych produktów przemysłowych. Te związki chemiczne mają na celu wydłużenie czasu ich przydatności.
Symbole konserwantów dodawanych do produktów spożywczych rozpoczynają się literką E i mają zakres od E200-E299. Dwa najbardziej znane konserwanty kryją się pod symbolami: E202 i E211 które odpowiednio oznaczają sorbinian potasu i benzoesan sodu.
Benzoesan sodu działa bakteriostatycznie, stosowany jest głównie przeciwko drożdżom, bakteriom masłowym, mlekowym i octowym. Konserwant ten stosowany jest do przedłużenia daty ważności przetworów owocowych, warzywnych, rybnych, napojów gazowanych i margaryny. Pomimo tego, że benzoesan sodu łatwo jest wydalany z organizmu to ma on również zdolność kumulacji w organizmie, podrażniania przewodu pokarmowego a w obecności witaminy C może tworzyć rakotwórczy benzen.
Sorbinian potasu stosowany jest do konserwacji pieczywa, sera, ciast (np. serników), wina, napojów gazowanych i czekolady. Ubocznymi skutkami jego stosowania mogą być przede wszystkim reakcje alergiczne i inne podrażnienia skóry, astmę czy problemy behawioralne.
Inne znane konserwanty to: E200 - kwas sorbowy, E210 - kwas benzoesowy, E290 - dwutlenek węgla czy E270 - kwas mlekowy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja zaczęłam oglądać program Wiem co jem i szczerze jestem zszokowana jak mogła pakować w siebie takie świństwo ale niestety to jest problem otyłości na całym świecie a lekarze potem na tym zarabiają, jest smutne niestety ale prawdziwe :(
OdpowiedzUsuńkejtifashion.blogspot.com