Okres grzewczy w Polsce czyli czas od listopada do marca szczególnie obfituje w zatrucia tlenkiem węgla.
Niesprawne piecyki, niewietrzone pomieszczenia, wilgotne bądź zielone drewno stosowane jako opał powodują niepełne spalanie w wyniku którego powstaje niebezpieczny tlenek węgla.
Tlenek węgla zwany czadem po wprowadzeniu do organizmu łączy się z hemoglobiną tworząc kompleks, co przedstawia reakcja:
CO + Hb => COHb.
Nawet niewielka ilość tlenku węgla w powietrzu jest wystarczająca do wysycenia hemoglobiny. A wysoka trwałość kompleksu uniemożliwia odwrócenie reakcji i dostarczanie tlenu.
Pierwszym symptomem zatrucia jest niedotlenienie mózgu objawiające się uciskowym bólem głowy, niemożnością "złapania" głębokiego oddechu czy utratą przytomności.
Jak się ustrzec przed zatruciem?
- obserwuj płomień w piecyku bądź kuchence gazowej, pełne spalanie charakteryzuje się błękitnym szklącym płomieniem
- do palenia nie używaj drewna mokrego i zielonego
Pierwsza pomoc:
- osobę zatrutą tlenkiem węgla należy wyprowadzić na świeże powietrze
- wezwij pogotowie ratunkowe, przy wysokim poziomie wysycenia hemoglobiny czadem być może niezbędne podanie czystego tlenu bądź umieszczenia w komorze hiperbarycznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz