czwartek, 20 lutego 2014

Tlenek węgla - czad






Okres grzewczy w Polsce czyli czas od listopada do marca szczególnie obfituje w zatrucia tlenkiem węgla.

Niesprawne piecyki, niewietrzone pomieszczenia, wilgotne bądź zielone drewno stosowane jako opał powodują niepełne spalanie w wyniku którego powstaje niebezpieczny tlenek węgla.

Tlenek węgla zwany czadem po wprowadzeniu do organizmu łączy się z hemoglobiną tworząc kompleks, co przedstawia reakcja:

CO + Hb => COHb.

Nawet niewielka ilość tlenku węgla w powietrzu jest wystarczająca do wysycenia hemoglobiny. A wysoka trwałość kompleksu uniemożliwia odwrócenie reakcji i dostarczanie tlenu.

Pierwszym symptomem zatrucia jest niedotlenienie mózgu objawiające się uciskowym bólem głowy, niemożnością "złapania" głębokiego oddechu czy utratą przytomności.

Jak się ustrzec przed zatruciem?
- obserwuj płomień w piecyku bądź kuchence gazowej, pełne spalanie charakteryzuje się błękitnym szklącym płomieniem
- do palenia nie używaj drewna mokrego i zielonego

Pierwsza pomoc:
- osobę zatrutą tlenkiem węgla należy wyprowadzić na świeże powietrze
- wezwij pogotowie ratunkowe, przy wysokim poziomie wysycenia hemoglobiny czadem być może niezbędne podanie czystego tlenu bądź umieszczenia w komorze hiperbarycznej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz